JENNY, SILICON VALLEY OCH FUTURE OF REMOTE WORKING

JENNY, SILICON VALLEY OCH FUTURE OF REMOTE WORKING

Jenny Sandström från Östersund, var den första pristagaren av Innovation Champion som delas ut av Peak Region AB. Priset instiftades efter en donation från Marianne Toftegaard-Poulsen.

Hon är en blivande trebarnsmorsa, med hund, man och hus på Frösön, men också en människa med en enorm entreprenörsanda och en tro på det nya och moderna samhället.

Tillsammans med ett gäng andra entreprenörer och kreatörer kläcktes den framgångsrika idén om konceptet Gomorron Östersund som bland annat bidrog till att Jenny vann resan till Silicon Valley. I slutet på maj 2019 var Jenny och några av Gomorrons grundare på väg mot USA.

– Jag satt hemma i soffan och fick ett mail om att jag hade vunnit ett pris med en resa. Jag visste ingenting om priset och blev ganska överraskad. Men tajmingen var så himla bra, för på Gomorron hade vi precis påbörjat konceptutvecklingen av en ganska stor satsning inom Future Of Remote Working och såg möjligheterna med en tripp till San Fransisco, berättar Jenny.

Ett möte på Nordic Innovation House var bokat på förhand med hjälp av Peaks Inkubator, men i Silicon Valley rullade bollen snabbt vidare till andra kontakter och intressanta möten.

– Vi fick till enormt massa möten under veckan vi var borta. Medan en körde hyrbilen satt de andra och styrde upp träffarna. Vi var i kontakt med allt från forskningsmiljöer, investerare, stora bolag som Apple och Cisco till startup-bolag som jobbar helt remote-baserat. Det gjorde att vi fick bra bild av läget.

För oss var det oerhört värdefullt att få spana in trenden med distansarbeten ordentligt. Nu fick vi chansen att se hur långt de har kommit med remote working, där man nog kan anta att man har kommit längst.

Att man har en annan kultur där borta kring att vilja hjälpa människor med affärsrelaterade frågor och att det finns en annan attityd kring spontana möten och öppningar på kort varsel, är några viktiga insikter som Jenny fick med sig hem från resan.

– Jag slogs verkligen av att alla tog sig tid till oss. De har uppenbart ett annat sätt att förhålla sig till sin kalender. Man öppnar dörrar och skickar vidare kontakter, och tar möten på kort varsel. En annan sak är hur de stora företagen tar till sig förändringar kring remote working kontra små bolag. Det visar sig att det oftast är startup-bolagen som sitter på kunskapen eftersom de inte har så många alternativ när det gäller att anställa på plats och måste testa sig fram. Det blev tydligt att remote-baserade start-ups jobbar enormt effektivt, vilket är en mycket värdefull insikt.

Ett av forskningsinstituten som Jenny och de andra fick kontakt med under resan till Silicon Valley, Institute for the future, har nu ingått i ett samarbete och är med som part i satsningen ”Future of Remote Working”. Andra bolag som de träffade under resan har också visat stort intresse för projektet och det förs nu aktiv dialog kring fortsatta samarbeten.

Sedan resan gick av stapeln har Gomorron också nominerats till platsmarknadsföringspriset Placebrander of the Year för arbetet bakom jobb- och livsstilsresekonceptet Jämtland Calling som de lanserade i vintras.

På sista frågan vad hon tror kan karaktärisera en kommande entreprenör svarar Jenny;

– Jag vet att det finns väldigt många med entreprenörsanda i Jämtland som skulle kunna nå långt med rätt kontakter och nätverk. Det behövs samarbeten och en vilja att driva något framåt. I Jämtland är entreprenörsandan stor och mycket bred och här finns rum att tänka utanför ramarna. Min känsla är att vi är mer samhällsorienterade än produktorienterade i våra innovationer vilket är lite unikt. Det viktigaste vi kan göra tillsammans är att bygga en öppen och tillåtande kultur som ger plats för innovationer, idéer och nya sätt att tänka på. Kulturen är viktigare än strategierna.

TEXT: MARLENE MAGNUSSEN
BILD: MARLENE MAGNUSSEN

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.