En friåkare i svängen – listig lösning krokade Dynafit

I sitt examensarbete på Sportteknologi vid Mittuniversitetet valde Fredrik Andersson att vidareutveckla en bindning för friåkare. Han sålde delar av lösningen till Dynafit i München och blev deras produktutvecklare på köpet. När  företaget  etablerade sig i Åre återvände han till Jämtland och jobbar idag som konsult – med Dynafit som största kund. Inte illa av en kille från den skånska slätten.

Upplagan är begränsad till 2 500 ex och numrerad, priset är därefter och namnet säger allt – Beast 16. När den nya bindningen lanserades vintern 2013/2014 var den resultatet av ett par års intensivt arbete med att produktutveckla nästa generations friåkningsbindning. Fredrik Andersson är nöjd, han har gjort en resa som är få förunnat, och kan tjäna som inspiration för andra som bär på idéer att utveckla.

– Det är mycket som har fallit på plats. Min erfarenhet som friåkare kombinerat med en gedigen maskiningenjörsutbildning är ovanlig. Dessutom pratar jag tyska, säger Fredrik om varför han lyckats med samarbetet med Dynafit.

Friåkarens dilemma är att hitta en lätt och stabil bindning som inte tjuvutlöser i krävande utförslöpor. Med det färdiga examensarbetet i handen och via en kontakt på Dynafit fick han möjlighet att servera lösningen på ett problem som Dynafit själva börjat undersöka. Resten är historia, men utan stöttning från Mittuniversitetet hade oddsen varit sämre.

– Via MIUN Innovation fick jag hjälp med nyhetsgranskning, patentfrågor och säljupplägg. Som nyutexaminerad hade jag inte full koll på hur företagsvärlden fungerade. Det var väldigt betydelsefullt att ha en part att bolla olika frågeställningar med, säger Fredrik Andersson.

Fredrik beskriver sig själv som envis och målinriktad och med en längtan att hitta nya linjer utanför mallarna, oavsett om det gäller en topptur i obanad terräng eller funktionen hos en utrustningsdetalj. Han är praktikern som mer än gärna bygger egna skidor och prototypdelar. Det var ingen slump att han hamnade i Östersund på ingenjörsutbildningen Sportteknologi, den enda i sitt slag i Sverige.

– Jag sökte en maskinteknikutbildning nära fjällen så jag kunde kombinera studier med skidåkande. Att utbildningen hade en inriktning mot mina specialintressen och ett nära samarbete med outdoorföretag var en bonus, förklarar Fredrik.

När Dynafit Development Centre Åre öppnade våren 2013 bytte han München mot Jämtland en vecka i månaden. Med fjällen utanför fönstret och forskning på en skidlängds avstånd öppnade sig nya möjligheter. Ett år senare har Fredrik startat eget som produktutvecklare och med Dynafit som  största kund vid sidan av en deltidsanställning som forskningsingenjör på Mittuniversitetet.

–  Det här är en spännande lösning som till slut har fallit på plats tack vare ett erbjudande från Peak Innovation. Dynafit var också lite extra samarbetsvilliga då de inte ville förlora mig, konstaterar han med ett skratt. Nu jobbar jag dels med vidareutveckling av Beast 16, men framför allt är det nya bindningsprojekt på gång, förklarar han vidare.

Det som en gång började med fascinationen för bergen och den dramatiska naturen har via några tvära svängar nu landat i en internationell karriär inom outdoorindustrin. För Fredrik Andersson är det här bara början. Nästa åk väntar runt hörnet.