Kameran visade att brösten rör sig in och ut

Kvinnor som idrottar vet att en bra sport-bh är viktigt. Men vem är beredd att ställa sig barbystad och springa på ett löpband framför en filmkamera för att bidra till att den bästa sport-bh:n tas fram? Det har inte Sofia Åberg, produktchef på Craft svar på, men hon ger svar på hur produktutvecklingen av den nya sport-bh:n på Nationellt Vintersportcentrum (NVC) gått till.

Crafts behov av att göra en bättre sport-bh grundade sig i att de själva inte tycker sig ha en tillräckligt bra bh för högintensiv träning, framförallt för kvinnor med större byst. För att göra rätt produktutveckling behövde de titta på vad som händer med bröstens rörelse vid löpning. På Nationellt Vintersportcentrum i Östersund fick man till ett urval av kvinnor i olika åldrar och med olika byststorlek. De fick sedan springa på ett löpband med bar överkropp och brösten filmades med en höghastighetskamera.

– När vi filmade med höghastighetskameran såg vi bröstens rörelser otroligt bra. Vi såg hur bysten hoppar och far åt olika håll. Upp och ner samt i sidled, men det som var mest intressant var att de rör sig 30 procent in och ut, säger Sofia Åberg.

Dessutom visade kameran att bystens rörelse också fortplantar sig ner i magen och testet visar att den som har större byst får ett obekvämt skumpande i magen vilket gör att testpersonerna springer sämre eller gör en sämre rörelse som senare kan leda till skador.

– Vi fick ut mycket av testet och har sedan dess konstruerat en bh enligt konstens alla regler. Med tanke på bröstens in- och utrörelse så har vi lagt mycket fokus på att göra en tajt kupa som måste kunna andas och kännas skön. Det är en balans i att inte göra en för tajt bh, men samtidigt ge bra stöd, säger Sofia Åberg.

Den nya bh:n släpps på marknaden hösten-14 och erbjuds till Crafts samtliga marknader som i dagsläget är 38.

Craft har tidigare nyttjat Nationellt Vintersportcentrum till att bland annat testa svenska längdlandslagets skiddräkter. De har gjort liknande tester för cyklister som kör Pro Tour och även testat löparkläder för att se var de optimala skärningarna i plagget bör göras.

– Vi är inga forskare, vi måste hålla det på en kommersiell nivå och vi vill få fram så bra resultat som möjligt för att skapa bra produkter. NVC har kunskapen och förståelsen att vi inte vill forska i all oändlighet utan hitta ett antal förbättringspunkter. De förstår vår nivå. Vi sitter i Borås och har långt att åka till Östersund, vi hade likaväl kunnat valt ett testlabb i Tyskland, men vi gillar NVC, avslutar Sofia Åberg.

Peak Innovations roll: Peak Innovation har finansierat den höghastighetskamera som använts vid Crafts tester, samt testledarens lön.
Kunskapsspridning: Det finns idag ingen vetenskaplig publicering kring sport-bh utvecklingen, men ett offentligt examensarbete.
Kontakt: NVC: sture.espwall@miun.se , Craft: sofia.aberg@craft.se, Peak Innovation: michael.althin@mssp.se