Miller och Mancusos hjälmar testade i Åre

När en slalomkäpp träffar hjälmen vid ett vanligt träningspass i storslalom, blir trycket inuti hjälmen 70 G. Det motsvarar två amerikanska fotbollsspelare som krockar huvud mot huvud. Det här visste inte Stefan Ytterborn på Poc och Micke Swarén på Nationellt Vintersportcentrum när de började sina test. Men tack vare den nya kunskapen, lyckades de tillverka en hjälm som idag reducerar upp till 50 procent av kraften.

Det är många delar som måste till för att skapa den optimala hjälmen. Friktion, dimension, energiupptagningsförmåga och detta i kombination med materialval. För Poc, vars vision handlar om att minimera skador och rädda liv, så var det framförallt de krafter, det slitage och den åverkan som tillförs en åkare och dennes hjälm som var intressant.

Tillsammans med Nationellt Vintersportcentrum byggdes en testanläggning i Åre med möjlighet att montera hjälmar med olika egenskaper, och där kontinuerligt kunna mäta slag mot hjälmen, acceleration och G-krafter som fortplantar sig i hjärnan.

– Vårt antagande om att det måste vara otroligt mycket energi som fortsätter in i hjärnan vid ett slag mot en slalomkäpp och som inte alls kan vara nyttigt eller hälsosamt visade sig stämma. Med hjälp av en amerikansk forskare fick vi möjlighet att mäta G-kraften inne i hjälmen i realtid. Det visade sig att en vuxen åkare under ett storslalompass kom upp i nivåer runt 70 G, berättar Stefan Ytterborn,

Med all kunskap som testerna i Åre och Östersund gav lyckades Poc till slut konstruera den nästintill perfekta hjälmen som hösten 2013 landade på marknaden och idag används av bland annat Svenska Skidlandslaget, Bode Miller och Julia Mancuso.

– Vi lyckades reducera den här typen av våld mot huvudet med upp till 50 procent. Vi fick fram en fantastiskt bra hjälm som tagits emot mycket väl. I slutändan så gynnar det så klart användarna, säger Stefan Ytterborn.

Peak Innovations roll: Peak Innovation har finansierat utvecklingskostnaden av testriggen i Åre, samt testledarens lön.
Kunskapsspridning: Resultaten är publicerade i en vetenskaplig tidskrift och presenterade på den största skidvetenskapliga konferensen. Det har också lett till diskussioner och viss samverkan med andra hjälmföretag. Poc har efter samarbetet lyft Åre och Östersund på sin hemsida
Webblänkar: PocNationellt Vintersportcentrum