Regionens tillgänglighet imponerade på IPC:s delegater

Under tre dagar i förra veckan besökte IPC, Internationella paralympiska kommitté, Östersund och Åre för att diskutera förutsättningar för en gemensam utveckling bland annat inom idrott, utbildning, forskning och turism.

Regionens värdskap för stora och små idrottsarrangemang, kopplingen till forskning och utbildning vid Mittuniversitetet imponerade på de internationella paralympiska företrädarna.

– En utmaning är att skapa ett långsiktigt samarbete som utvecklar den paralympiska rörelsen, samtidigt som det gynnar de som lever i regionen och ger inspiration och möjlighet till ett aktivt liv för människor med en funktionsnedsättning. Här finns förutsättningar, både genom de fina anläggningarna och engagerade personer på flera nivåer. Ni har de bästa möjligheterna, nu gäller det att förvalta och vidareutveckla dessa, säger holländska Rita van Driel, en av styrelseledamöterna av IPC. [/one_half]

I samband med besöket invigdes Sweden4all, vars syfte är att bidra till hälsa och inkludering för den som har en funktionsnedsättning, detta genom rörelse, idrott och friluftsliv.
Redan kommande vinter kan det bli verklighet att kälkhockey-VM (B-gruppen) arrangeras i nya Östersunds arena och att VM för alpint och längdskidåkning för idrottare med en intellektuell funktionsnedsättning arrangeras i Klövsjö. Det diskuterades även fler möjliga tävlings- och forskningsarrangemang för framtiden, med upp till 1000 deltagare.

Besöket arrangerades utav Jonas Danvind och Fredrik Andersson, Peak Innovations verksamhetsledare inom området tillgänglighet, tillsammans med Länsstyrelsen Jämtland, Sveriges Handikappidrottsförbund/Sveriges Paralympiska kommitté, Jämtland-Härjedalens Handikappidrottsförbund, Mittuniversitetet, Peak Innovation, Östersund och Åre kommuner.

Bild: Dejo Engmark, vide ordförande i Sveriges handikappidrottsförbund, Ritva van Diel, Styrelseledamot IPC och Zandra Reppe, aktiv i bågskytte och curling
Foto: Per Hansson, Mittmedia

Artikel i ÖP – Åre/Östersund kan bidra med utveckling
Inslag Jämtlandsnytt – Östersund kan få Kälkhockey VM