Rent A Plagg

Hur kan vi göra fjällvärlden tillgänglig för fler människor? Den frågan ställde sig Magnus Sellberg och Emelie Lundqvist när de såg att det fanns de som valde bort fjällsemestern på grund av att det blev för dyrt att skaffa bra utrustning. Utifrån konceptet att det ska vara lika lätt att hyra kläder som skidor startade de företaget Rent A Plagg, som öppnade butik i Åre februari 2013.

– Vi lever i ett samhälle med ohållbar konsumtion, man behöver inte äga allt för att få en bra semester. Hos oss går det istället att hyra kläder och utrustning av hög kvalitet, säger Magnus Sellberg.
Bland kunderna finns såväl konferensgrupper som barnfamiljer, liksom de som äger bra prylar men glömt dem hemma i garderoben. Men också entusiaster som vill testa ny utrustning på ett enkelt sätt.
– Vår butik fungerar som ett showroom för våra samarbetspartners och där vi medveten har valt starka lokala varumärken i första hand.
Utbudet har efter hand utökats med såväl tvättservice som impregnering av skalkläder, allt i enlighet med grundarnas starka övertygelse om att återanvändning är framtiden. Att etableringen skedde i  Åre är ingen slump, destinationens starka varumärke inom outdoor lockar många potentiella kunder, men målsättningen för Rent A Plagg är att öppna på fler orter i landet och så småningom internationellt.
– Klädbibliotek är en växande trend som leder till ekonomisk vinst för individen och till miljövinster för samhället i stort, konstaterar Magnus Sellberg.

Under hösten 2013 har Magnus Sellberg och Emelie Lundqvist  fått stöttning i företagsutveckling via Mid Sweden Science Park inom satsningen SoLab och Peak Innovation.