”Gränsgångare” ska föra akademi och näringsliv närmare varandra

Mittuniversitetet tar ett nytt steg för att överbrygga klyftan mellan akademin och näringslivet genom det nyskapande initiativet ”Gränsgångare”. Målet är bidra till att forskning leder till fler nya företagsidéer samtidigt som det främjar innovation och hållbar utveckling i regionen.

– För att skapa bättre förutsättningar för hållbar tillväxt ser vi att en ny funktion behövs för att hjälpa nya idéer från akademin att lättare implementeras i befintliga eller nystartade verksamheter. Den nya funktionen – en så kallad ”gränsgångare” – ska inrikta sig på gränssnittet mellan universitetet och andra samhällsaktörer som arbetar med innovationsfrämjande, säger Hans-Erik Nilsson, vicerektor för innovations- och näringslivsfrågor på Mittuniversitetet.

Därför har Mittuniversitetet upphandlat två nya tjänster – och upphandlingen vanns av BizMaker AB i Sundsvall och Peak Innovation AB i Östersund. BizMaker är Västernorrlands innovationsaktör och jobbar med innovation och affärsutveckling gentemot människor med nya idéer, startups, etablerat näringsliv och offentliga verksamheter. Peak Innovation är Jämtland/Härjedalens motsvarighet.

– Vi måste vara ödmjuka och vi kan inte förutsätta att alla forskare vill nyttiggöra sin forskning genom att bygga ett företag utifrån den idé eller innovation de tagit fram. Därför ska vi inte försöka göra entreprenörer av forskarna utan att istället matcha entreprenörer med forskarnas idéer, säger Matts Nyman, vd på BizMaker.

Förutom målet att skapa mer nytta i samhället med hjälp av forskning så finns andra fördelar med det gemensamma arbetet.

– Jag ser mycket positivt på att vi stärker samarbetet över regiongränserna mellan oss innovationsaktörer och att det sker via vårt gemensamma universitet. Tillsammans ska vi utveckla nya arbetsmetoder och vi vet att vi har många gemensamma beröringspunkter som kommer gynnas av att vi delar kunskap och kontakter, säger Anna Eklöf, vd på PEAK Innovation.

Miun Innovation, universitetets innovationscentrum, blir navet i arbetet från universitetets sida när den nya funktionen nu etableras i både Östersund och Sundsvall.

– Satsningen ger en större bredd av idéer att arbeta med. Satsningen ger även våra studenter en unik möjlighet att förkovra sig inom olika ämnen. Men jag ser även hur ämnesövergripande samarbeten kan stimuleras genom att en forskare på en institution får hjälp att nyttiggöra sin idé av en student från exempelvis ett annat program, säger Sven Wadman, innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet.

Initiativet har fått positiv uppmärksamhet från SISP – den nationella branschorganisationen för inkubatorer och science parks, som menar att samarbetet kan komma att bli ett gott exempel för fler universitet och innovationsaktörer att ta efter.

– Det är kritiskt för Sverige att omvandla mer forskning och kunskap till värde, och ett av de absolut bästa sätten att göra det på är att skapa nya företag som kan sälja nya innovativa lösningar på marknaden. Det är både viktigt och modigt av Mittuniversitetet att söka nya vägar för att åstadkomma detta tillsammans med Peak Innovation och BizMaker. Metoden som ska utvecklas inom ramen för samarbetet kan bli ett facit på hur detta görs i praktiken, och vi ser fram emot att både följa och sprida resultaten på nationell nivå, säger Stina Lantz, vd för SISP-Swedish Incubator and Science Parks.

För mer information kontakta:
Sven Wadman, innovationsrådgivare vid Mittuniversitetet, sven.wadman@miun.se, 010-142 85 84

BILD: Sven Wadman, Mats Nyman, Åse Angland Lindvall

 

 

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.