Latti Östlund, Vålådalen:

"EN JÄKLA KÄNSLA FÖR SNÖ - DET ÄR VIKTIGT!"

”EN JÄKLA KÄNSLA FÖR SNÖ – DET ÄR VIKTIGT!”

Vålådalens Fjällstation kan inte bara stoltsera med en lång idrottshistoria och skidspår i världsklass – nu är den även en viktig testplats för svensk-norsk snöforskning. Arenachefen Latti Östlund är mannen vars känsla för snö efterfrågas i hela Europa och som nu bidrar till att driva Vålådalens och branschens snökunskap framåt.

”Varning för Latti” säger skylten en bit från ingången vid Vålådalens Fjällstation. Latti Östlund är uppvuxen i Vålådalen och har jobbat för fjällstationen i nästan 40 år.

– De som känner mig vet att jag är lite halvgrinig ibland, förklarar Latti, nu Arenachef på anläggningen.

Motions- och elitspår i världsklass

Men när han glider fram bland de skidåkande gästerna är han egentligen allt annat än grinig. Några veckors hårt arbete dag som natt har resulterat i ett toppklassigt skidspår på tre kilometer. Under höstlovsveckan lockar spåret skidåkare på både motionärs- och elitnivå. Förra året gick Latti med på att öppna spåret två dagar tidigare för landslaget, men i år höll han hårdare på det planerade öppningsdatumet. Datumet samstämde inte med landslagets schema, vilket resulterade att de åkte till Idre istället.

– Jag svarade att det inte stämde i mitt schema heller, skrattar Latti. Men vi hade utvecklingslandslaget här, samt förstås lite olika landslagsåkare emellanåt.

Han poängterar att skidåkarna som är på plats nu under lovveckan är precis lika viktiga. Ryktet om kvaliteten på skidspåret går snabbt, men även om Vålådalen ofta har ett gynnsamt klimat för skidåkning är klimatförändringarna en utmaning. Sparad snö bidrar till att säkerställa en tidig säsongsöppning och beslutet om att starta snölagring togs under en påskhelg för drygt tio år sedan.

– Vi hade noll kunskap. Det kom en kompressor, pump, massa slang och grejer. Snabbt högg vi ner en skogsyta – här ska vi spruta snö. Där satt jag i fem nätter. Här går det fort när man bestämmer sig för att göra någonting.

Säkrar spårkvalitet i Ski Classics

Att spåren är bra i Vålådalen kan man inte tvivla på. Lattis expertis som pistmaskinsförare i riktigt krångliga förhållanden är välkänd i branschen, och han får då och då ställa upp med kort varsel för att säkra spårkvaliteten på olika tävlingar runtom i både Sverige och Europa – som med Ski Classics-tävlingarna:

– Det kommer ett telefonsamtal, sedan ett pling ”här är din flygbiljett och hyrbil”. Sedan är det bara att åka iväg. Det är en häftig upplevelse att få komma ut, men det innebär ju ofta att jag tar någon annans jobb. En del är positiva, men vissa kan vara lite förgrymmade. Oftast kommer de och tackar sedan innan jag sticker.

Latti Östlund, Arenachef Vålådalens Fjällstation

Peak Regions snöprojekt

Latti är mestadels självlärd. Det han lärt sig externt kommer mest från erfarenhetsutbyten med andra skidanläggningar i den ”snögrupp” som skapats via Peak Regions projekt. Han berättar om en studieresa tillsammans med representanter från andra skidanläggningar till Italien 2016, inom det dåvarande snöprojektet.

– Först var det ganska tyst i gruppen och få vågade snacka om hur man jobbade. Men när vi väl började berätta om våra erfarenheter och fadäser blev det annat.

Erfarenhetsutbytet i projektet resulterade direkt till betydelsefulla förändringar för Vålådalen. En ny plan för snölagringsplatserna och beslut kring nya investeringar kom på plats. Nu är erfarenhetsutbytet en del av vardagen – att skidanläggningarna i projektgruppen ringer varandra och frågar saker är inget han ens reflekterar över längre.

Testplats för snöforskning

Vålådalens skidanläggning har även blivit en viktig testplats för snöforskning via det nuvarande projektet SNÖRIK (Snöforskning og innovasjon over riksgrensen) som drivs av Peak Region, NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi och Mittuniversitetet. Senaste åren har noggranna mätningar av snölagringshögarnas avsmältning gjorts med drönare och avancerade väderstationer har installerats vid snölagret. Allt för att driva kunskapsutvecklingen kring snöhantering framåt, viket ska gynna Vålådalen likväl som branschen i stort.

– Jag har en bra ägare som låter mig experimentera, säger Latti. Det vi använder allra mest nu är mätningen av snöhögen, för att veta vilken mängd snö vi har. Då kan jag göra beräkningar på hur snön ska köras ut.

Snöforskning – och en jäkla känsla för snö!

Han framhåller gärna hur de samarbetar med snöforskningen när han träffar andra i branschen. Uppmärksamma gäster kan också märka av det nyaste tillskottet – ett pågående experiment med snösamlande staket som tagits fram av studenter på NTNU SIAT.

– Vi tänker sätta upp en stor skylt vid snöstaketen så folk förstår vad det är till.

Latti menar att engagemanget och känslan för det man håller på med är avgörande för att det ska bli bra.

– Sen har jag ju varit omgiven av duktiga skidåkare hela tiden. Suttit och käkat lunch, haft dialog för att förstå hur de vill ha det. Och en jäkla känsla för snö – det är viktigt!

Latti framför de snösamlande staketen - en del av pågående snöforskning

Så här har samarbetet med Peak Region sett ut

Vålådalens Fjällstation har samarbetat med Peak Region inom olika snöprojekt sedan 2015. Inom projekten har anläggningen bland annat deltagit i erfarenhetsutbyten i den regionala ”snögruppen”, bestående av representanter från regionala skidanläggningar och Idrefjäll, studieresa till Alperna samt snökonferenser. Inom projektet SNÖRIK identifierar Vålådalen branschens kunskapbehov, samt fungerar som testplats för framför allt snölagring.

TEXT: LINA LIF
BILD: MARLENE MAGNUSSEN

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.