Med jämna mellanrum aktualiseras frågan om hur vi ska äta klokare och grönare i framtiden. Ruben Alkhalil, jordbruksingenjör från Syrien och numera bosatt i Mattmar, har hittat en lösning med potential. Att odla i redan uppvärmda men oanvända lokaler, med tillsatt ljus, kan skapa smartare användning av ytor – i hela världen.
– Jag kommer sikta in mig på Jämtland och områden häromkring först, sedan Sverige. Men jag har även kontakter i mellanöstern som är intresserade, berättar Ruben Alkhalil.
Man behöver inte vara bonde eller kunnig i odling för att driva upp gröna skott och små ätbara växter med HydroGreens koncept.
– Det finns tre viktiga punkter i vår lösning som är avgörande: du odlar i lokaler som redan finns, vi har en teknisk lösning som alla kan sköta om och vi kan förse dig med grödor som har större mångsidighet än vad som finns på marknaden idag, säger Ruben Akhalil.
Ett stort utbud av grödor och frön lyfter Ruben gärna fram som en unik möjlighet för sina kunder.
– Det finns många som inte kan äta sin favoritgrönsak längre, för de har ersatts av framavlade och genmodifierade, konventionella varianter som inte smakar på samma vis. Det vill vi ändra på.
Men konceptet fokuserar betydligt mer på teknik än på smakdiversitet och att rädda gamla kulturgrödor. Tanken är att få vem som helst att dra igång helhetslösningen med odling i en naturlig miljö för grödorna. Inte nödvändigtvis från ett nytt växthus, utan snarare från ett ödehus, en lokal mitt i staden eller en lagerlokal på landsbygden.
– Det är ett business-till-business-koncept. Vad och hur man sedan säljer är upp till var och en, men butiker som själva säljer är en potentiell målgrupp. Genom att ha odlingen direkt i anslutning till försäljningen minskar transportbehovet. Antalet led som ska ta del av vinsten går från sex till åtta, ner till ett.
Hanteringen ska vara så enkel att allt sköts via en app; bevattning, näring, belysning och analys av vad växterna behöver och förstås – när det är dags att skörda.
– Just nu är vi på jakt efter investerare och kapital så vi kan jobba snabbare med utvecklingen och få fram en tillräckligt bra prototyp som visar hur det funkar.
– Vi har en bit kvar för att färdigutveckla den tekniska lösningen. Just nu är vi på jakt efter investerare och kapital så vi kan jobba snabbare med utvecklingen och få fram en tillräckligt bra prototyp som visar hur det funkar. Vi har också problem med att få de som styr jordbruket och bestämmelser kring det inom EU, att bestämma sig för vilka regler som ska gälla för den här typen av matproduktion.
Hydroponisk odling blir allt vanligare i världen men HydroGreens lösning ska vara en enkel helhetslösning, från frö till produktionsprodukter och en hjälpande hand, eller app snarare, som ser till att alla kan sköta, optimera och leverera odlat grönt året runt. Även de utan förkunskaper.
– Det finns otroligt mycket tomma lokaler som dessutom är uppvärmda till ingen nytta. På det här sättet utnyttjar vi mycket resurser som redan finns där. Man behöver inte vara utbildad agronom eller bonde med en massa jordbruksmark – det är snarare intresset för lokalproducerat och förmågan att driva affärer som är viktigast.