Stort intresse för hållbar ljustillverkning

Axel Häger, Jord Innovation

Vanliga stearin- och värmeljus görs till största delen av ändliga resurser, som till exempel paraffin och aluminium. Det vill Jord Innovation ändra på. Med ett hemligt recept av bland annat tallolja och komposterbara material kan företaget tillverka mer hållbara ljusprodukter.

– Det här är en övergång från ändliga material till förnyelsebara. Vi hjälper ljusindustrin att ställa om, säger grundaren och vd:n Axel Häger.

Axel har en industriell bakgrund och hade tidigt insett problemen med återvinning av värmeljus, så han började fundera på nya materiallösningar.

Axel har arbetat med att bygga upp Jord Innovation under två års tid, bland annat med hjälp av Miun Innovation och Peak Innovation. Materialprocessen pågår för fullt, och en lösning för både ljusvax och ljuskoppar är på gång inom en snar framtid.

”Vi jobbar med hållbara materiallösningar för hela ljusindustrin. Vi utvecklar nytt ljusvax av tallolja istället för paraffin och nya biomaterial för att ersätta användandet av plast och metaller.”

– Vi vill flytta över miljöansvaret från konsumenten till producenten. Det ska vara lätt att göra rätt. Det är en industriell satsning för att vi ska kunna accelerera övergången till förnyelsebara material inom ljusindustrin. 

Intresset för hållbara ljus är väldigt stort och kraven på en omställning ökar, både i Norden och i Europa.

– Det är problematiskt att tillverka hållbara ljus, det mesta görs av paraffin, vilket är en petroleum produkt

– Visionen är att vi ska vara ledande inom ljusindustrin och det ska vi bli genom användandet av hållbara material och innovativa lösningar.

Text och bild: Trampolin PR

Jord Innovation är ett av startup-bolagen i Peak Incubator 21/22. Vill du veta mer om vårat erbjudande och hur vi stöttar startup på sin tillväxtresa – kontakta någon av våra affärsrådgivare eller läs mer här.

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.