Tar täten mot ohälsa bland startup-entreprenörer

Att driva en startup är en supertuff utmaning som kräver mycket tid och stort fokus samtidigt som övriga livet, familj och vänner knackar på dörren.

Det gör att det är lätt att pressa sig för hårt och inte orka långsiktigt. Därför erbjuder Peak Innovation, som en av de första i landet, sina startup-entreprenörer stöd av en mental coach.

– Som entreprenör behöver du förbereda dig för att springa ett maraton, inte en sprint, d.v.s göra sådant som ger mental och fysisk styrka och uthållighet i närtid och på lång sikt samt prioritera dig själv och ditt mående. Det är entreprenören som gör jobbet – inte affärsidénsäger Peak Innovations mentala coach Anette Tandberg.

Det vill vi ändra på

Många entreprenörer möter en verklighet fylld av stress, osäkerhet och ensamhet. En rapport från Breakit visar att tre av fyra startup-grundare upplever psykisk ohälsa, driven av arbetsbelastningen och svårigheterna med att säkra finansiering. Denna situation har förvärrats av det rådande ekonomiska klimatet, där räntehöjningar och en nedgång i ekonomin lägger ytterligare press på de redan hårt pressade företagarna.

– Det finns en föreställning att man som startup-entreprenör har kapacitet jobba dygnet runt och ensam klarar runda alla hinder. Det är lätt att påverkas av den yttre pressen och på så sätt mista tron på sig själv, tumma på sina värderingar och tappa glädjen och motiveringen till varför bolaget startades från första början. Att investera tid i återhämtning och för reflektion samt ta den hjälp man behöver är det bästa man kan göra för sig själv, och också för sin startup, säger Maria Andersson på Peak innovation. 

Viktor tog stöd av Anette

Viktor Ström, grundare av företaget Ergostone som gör värmekuddar av finmalen täljsten från Handöls stenbrott, har använt sig av mental coach under sin resa som ny startup.

– Det här är det svåraste jag gjort, att driva en startup, speciellt i de här tiderna, men med hjälp av Anette och de nycklar jag fått av henne kan jag använda de som verktyg framåt. Anette har hjälpt mig att hitta trygghet i mig själv och självförtroende i rollen som entreprenör, säger han.  

Unga talanger som vill förändra världen

En stor del av vår samhällsomställning, framtidens företag, ny teknik och nya tjänster skapas av unga talanger som kämpar för att få sina bolag att lyfta. 

– Kan vi ge våra startups bättre förutsättningar att driva sin verksamhet i balans kommer fler företag som driver på utvecklingen att startas och fler att lyckas, säger Maria Andersson på Peak Innovation

Fakta om Peak Innovations inkubatorprogram

  • Peaks inkubatorprogram är öppen för ansökan under hela året.
  • Varje år får ett tiotal nystartade företag med ambitioner och potential att växa, hjälp med matchning med relevanta kunder, kapital och kompetens.
  • Programmet erbjuder individuell coachning med ett team av affärsutvecklare, vägledning till finansiering, stöd i att hitta sina första kunder, testa och utforska sin marknad och att bli trygg i rollen som entreprenör.

Kontakt: Maria Andersson. Affärsutvecklare, Peak Innovation

maria.andersson@peakinnovation.se

Lyssna på Jemtopia – vår podd för startups och nya företagare

Lyssna på vår podd, med Maria, Anette och Viktor på temat mental coachning. Här får du råd och tips att tänka på när du behöver förändra ditt sätt att jobba för en bättre balans i livet och ditt företagande.

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.