Brattlandsgården – en förebild för framtidens hotellverksamhet och turism

Brattlandsgården, ett av Sveriges äldsta fjällhotell ägs och drivs av Isabell Ahlén och David Lundquist som nu vill utveckla Åres första koldioxidneutrala hotellverksamhet.  

Brattlandsgården ligger vackert beläget  nära Undersåker med utsikt över fjällvärlden och Åredalen, en knapp mil utanför Åre by. Fjällhotellet är en utgångspunkt för fjällvandringar till  bland annat Stensdalen, Gåsen och Lunndörren.

Hotellet var från början en bondgård som paret Oskar och Louise Fors köpte i förra seklets början och byggde ut till pensionat för omkring 50 gäster samtidigt som man skötte jordbruket.

Bakom Brattlandsgården står idag serieentreprenörerna Isabell Ahlén och David Lundquist som drivs av sin kärlek till Åre och naturupplevelser. Med sina två hundar spenderar dom nästan all ledig tid utomhus. Hållbarhet och miljö är några av de viktiga frågor Isabell och David tar med sig in i projektet med Brattlandsgården.

Isabell och David står i startgroparna för att bygga upp en koldioxidneutral hotellverksamhet. Planerna för gården är att driva det cirkulärt, skapa ett hotell och en kursgård för företag och ledningsgrupper men även för privatpersoner.

– När gäster kommer på besök ska de kunna se, ta del av, lära sig att hotellverksamhet går att bedriva på ett hållbart sätt.

Det ska inte bara vara estetiskt hållbart utan att det exempelvis går att äta god mat som är lokalproducerad med egna råvaror. Att uppvärmning går att göra utan att ta för mycket resurser.

Peak Innovation fick en inbjudan att besöka gården och mötas med Isabell och David för att ta del av deras resa framåt och hur Peak kan vara en möjlighet i deras utveckling och lyfta en förebild för andra när det handlar om hållbart byggande.

Peak Innovation driver ett initiativ för att stötta företag i omställningen till nya cirkulära affärsmodeller och ett initiativ som handlar om hållbart byggande i känsliga naturområden. Brattlandsgården kan bli ett intressant pilotprojekt att följa och spegla för andra att lära av. 

 

Vill du läsa mer om Brattlandsgården? 
Hemsida: https://www.brattlandsgarden.com/
Instagram: https://www.instagram.com/brattlandsgarden/?next=%2F
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553399640725

Text: Lena Henriksson 

Bild: Lena Henriksson

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.