DSC01196

Dan Larsson, grundare av Kemikaliedatabasen.

Säkrare hantering av kemikalier med unik, molnbaserad app

Dan Larsson arbetade som kemikalieansvarig och säkerhetsrådgivare hos KG Knutsson AB när han identifierade ett stort behov hos mindre verkstäder; att få bättre koll på farliga kemikalier. En insikt som blev starten för utvecklingen av Kemikaliedatabasen, en unik webbaserad lösning som nu används av över 900 företag i Sverige och Norge.

– Målet är att alla ska kunna arbeta säkert med kemikalier. Jag gillar inte tanken på att ekonomi ska vara ett hinder för små företag som vill skapa säkrare arbetsplatser. Genom vår kunskap inom hela distributionskedjan har vi tagit fram en affärsmodell där leverantörer kan samarbeta för att samla information och skapa en lättillgänglig översikt av produkter och farliga ämnen – som är tillgänglig för alla.

Värde på många plan

Nyttan för slutkunden är att få tillgång till information om produkten utan att behöva lägga tid på manuellt insamlande och sammanställande. Detta för att kunna skapa säkrare arbetsplatser samt följa lagar och regler. Databasen är öppen för alla och innehåller idag information om över 8000 kemiska produkter.

– Den stora vinsten för leverantören är att bygga starka relationer till sina kunder genom att erbjuda ett större värde än själva produkten, utan också tid att fokusera på sin kärnverksamhet på ett säkrare sätt.

I dagens samhälle pågår en ständig kamp för företagen att skapa lönsamhet. Dan menar att en av de viktigaste delarna för det är att frigöra tid till debiterbara aktiviteter.

– I det större perspektivet handlar det om att skapa bättre arbetsmiljö genom att hjälpa företag att göra smarta beslut, som att undvika ämnen som är farliga för både hälsa och miljö. Det är det här som driver mig.

Genom att använda biblioteket av fördefinierade risker från liknande verksamheter kan företag identifiera effektiva och resurssnåla åtgärder som gör deras arbetsplats säkrare.

– Det kan vara en alternativ, mindre farlig produkt, en skyddsutrustning eller bara att säkrare arbetssätt.

 

Bolaget drar i gång

Företaget Kemikaliedatabasen (Kemdb) grundades 2018. Då hade Dan utvecklat sin idé parallellt med arbetet på KG Knutsson AB. Med stor support från sin tidigare arbetsgivare som även är delägare i Kemdb kunde Dan lansera databasen, först i de egna kundleden.

– Vi har jobbat upp ett förtroende och genom kundernas relationer har vi nått ut på en bredare marknad.

– Många nya användare skapar konto inom olika branscher, samtidigt som databasen kompletteras med fler produkter. Säljarna hos anslutna leverantörer använder databasen som ett säljverktyg. Just nu har vi väldigt mycket förfrågningar om saknade produkter, så vår största utmaning är att komplettera utbudet av produkter i Kemdb så att alla företag kan välja sina favoritprodukter.

Teamet bakom

Dan beskriver sig som en doer, full av idéer och förmåga att få saker att hända. Född och uppvuxen i Fagerland som är en liten by utanför Häggenås i Jämtland och med ett stort intresse för fordon, med tillgång till verkstad under uppväxten. En passion som genom flytten till Uppsala runt millenniumskiftet övergick till att ”skapa” med hjälp av datorer.

– Jag har ett logiskt tankesätt, en styrka gentemot utvecklare, som gör mig till en bra beställare av mjukvaruutveckling.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är även barndomsvännen från Häggenås, Mikko Andersson, aktiv på heltid i företaget. Han har lång erfarenhet av att driva och leda företag.

– Vi kompletterar varandra bra. Mikko står för den röda tråden, med stor kompetens och strategisk förmåga.

Malin Möller är den tredje starka parten som företagets styrelseordförande. Hon är civilingenjör i kemiteknik i grunden och arbetar nu som hållbarhetschef på Bilia.

– Malin är en viktig person som tillför en djupare kompetens inom hållbarhet och styrelsearbete. Hon kan se de stora rörelserna inom hållbarhetsområdet samt uppskatta vart vi är på väg när jag själv är mer försjunken i tabeller och programmering.

 

Samarbete för teknikutveckling

När det gäller teknikutvecklingen av Kemikaliedatabasen har Dan samarbetat med ett antal programmerare i bland annat Skottland, Indien och Pakistan.

– Jag har långa personliga relationer med ett stort gäng utvecklare som bygger och testar. Här är det viktigt att hitta personer som både gör något som sticker ut och kan kommunicera sina idéer. De som gör ett bra jobb får fler och större uppdrag. Längre fram kommer vi troligtvis att anställa en IT-ansvarig i kombination med distansutvecklare. Distansutvecklare är ett perfekt verktyg att jämna ut stegen mellan egna interna rekryteringar.

Unik affärsmodell för att sprida information

Det unika med Kemdb och affärsmodellen är ambitionen att sprida information. Andra liknande system bygger på en affärsmodell som innebär att man låser in informationen och säljer tillgång till den.

– Men vi har haft möjlighet att utforma mjukvaran helt annorlunda. Vi behöver inte skapa komplexa lösningar för att ge tillgång bara till de som betalar. Vem som helst kan när som helst navigera till Kemdb.com och se information om de produkterna som finns i databasen. Vi har till och med skapat specifika funktioner för att extrahera stora mängder data för de som vill arbeta i andra system.

Nya möjligheter i jämtländska nätverk

Precis innan pandemin bestämde sig Dan och hans sambo Maria att flytta med barnen från Uppland till Undersåker. De längtade till fjällen och naturen. Här bor de med utsikt över Åreskutan och Renfjället i en by som är känd för sina många företagsamma invånare.

Inför flytten fanns ett orosmoment, att komma för långt från Stockholm och de sociala relationer som de byggt upp där. Det skulle visa sig bli tvärt om.

– Nu skulle jag säga att det finns bättre förutsättningar att lyckas med företaget här. I Stockholm var vi ett företag bland flera tusen.

– Nu skulle jag säga att det finns bättre förutsättningar att lyckas med företaget här. I Stockholm var vi ett företag bland flera tusen. Här har vår unika inriktning lyfts fram och det finns en anda av att vilja hjälpa varandra. Jag vill verkligen framhålla både Peak Innovation med Olle Källström och Lina Lif samt Sara Wemstad och Anders Landström på Region JH. De har guidat oss, öppnat dörrar och hjälpt oss med kontakter.

Lärdomar om vad som styr kunden

Enligt Dan finns det många lärdomar att dra längs vägen. Han har lärt sig att bara för att en idé är bra, behöver det inte betyda att den kommer att fungera. Det finns många aspekter i omvärlden och i människors beteende som påverkar.

–Jag tror mycket på att man verkligen ska fråga sig varför vissa saker fungerar som de gör. Oftast får man fråga sig varför i många led för att komma fram till den ursprungliga anledningen. Med den informationen är det lättare att fatta bra beslut.

Ett annat tips från Dan är att lägga extra energi på de som ifrågasätter dig. Gräv i det och försök vända på det.

– Ofta är man för upptagen med sin egen tanke för att lyssna. Men om något landar fel behöver det ändras så att det inte bara är logiskt, utan också känns bra för användaren. Det går inte att överskatta hur ”hemmablind” man blir som utvecklare. Din största kritiker kan ge den mest värdefulla feedbacken.

Stor potential att kunna göra skillnad

I framtiden tror Dan att behovet av Kemdb kommer att öka. Nya farliga ämnen upptäcks hela tiden. Det i kombination med en ökad frustration hos företag som inte hittar information om varorna och därmed riskerar att inte följa regler eller helt enkelt prioriterar bort säkerhetsarbetet.

– Det finns stor potential ute i Europa. Vid jämförelser med andra länder ser vi ett spann på minst 20 år i hur långt olika länder kommit med kraven kring hantering av kemiska produkter. Sverige ligger långt fram och därför kan vi med stor sannolikhet ser hur verkligheten kommer att förändras i resten av Europa. Det har tidigare lönat sig att strunta i befintliga regler. Vi tror inte det kommer gå att bedriva verksamhet på det sättet längre och här kan vi med Kemdb vara med och göra skillnad.

Text Helena Bredberg, Grand North.

Läs även mer på https://kemikaliedatabasen.se

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.