sandrasandkvist_H8B9032-R

Sandra Sandqvist, grundare och ägare av Smultronsites

Sandra samlar guidade turer till Åres smultronställen på en marknadsplats

Kommersiella företag ger tillgång till endast en bråkdel av alla smultronställen som finns i Åre. Idén om att låta vanliga personer med erfarenheter och lokalkännedom erbjuda sin hjälpande hand ut i äventyret födde idén till smultronsites.

– Idén fick liv när jag flyttade till Åre och lärde känna passionerade Årebor som till vardags gör små och stora äventyr – fantastiska upplevelser som är självklara för oss som bor här men som besökare sällan får tillgång till – säger Sandra Sandqvist, grundare och ägare av bolaget.

Sandra har skapat en marknadsplats för upplevelser där besökare och lokala guider enkelt hittar varandra. På smultronsites samlas allt från avancerade toppturer i vintermiljö till en blomstervandring längs låglandets enkla stigar.

– Genom att öppna upp för privatpersoner att skapa upplevelser växer det fram en ny mångfald av personliga äventyr som idag inte finns på marknaden.

Numera jobbar allt fler i gig-form, där man under eget namn utför konsultuppdrag och där marknadsplatser blir den naturliga mötesplatsen för de som behöver få jobb gjort och de som kan utföra dem. På samma tanke grundar sig smultronsites där lokala guider, kreatörer och locals enkelt erbjuda guide-jobb på hel- eller deltid och fakturera med eller utan eget företag. 

På smultronsites marknadsplats kan man skapa och boka upplevelser, här sker även kommunikation mellan guide och gäst samt betalning och utvärdering. Säljaren, det vill säga guiden eller kreatören fakturerar enkelt direkt eller via en faktureringspartner. Detta sänker barriärerna för nya guider att komma ut på marknaden utan att behöva starta eget bolag, bygga hemsida och marknadsföra sig på egen hand, guiderna kan istället fokusera på att erbjuda härliga upplevelser. 

På agendan för fortsatt utveckling ligger arbetet med att förbättra tekniska lösningar för bland annat bokning. Det är också viktigt att förtydliga ansvarsfrågan när det gäller försäljning av guidetjänster eftersom det är en blandning av professionella guider såväl som privatpersoner som kan bokas på smultronsites. 

Affärsmodellen är enkel där smultronsites tar en provision på varje bokad guidning. 

Åre med omnejd är perfekt inledande marknad för Smultronsites då det finns ett stort antal duktiga guider och kreatörer men också ett stort flöde av besökare, både nationella och internationella med vana att boka guide för att upptäcka de finaste platserna. Eftersom Sandra själv jobbat som guide är givet att även hon kommer att erbjuda upplevelser på smultronsites.

– En unik fördel med Åre är det stora entreprenöriella drivkraften och ett starkt nätverk som förhoppningsvis kommer leda till många samarbeten framöver säger Sandra.

Text och bild: Trampolin PR

Smultronsites –  är ett av startup-bolagen i Peak Incubator 21/22. Vill du veta mer om vårat erbjudande och hur vi stöttar startup på sin tillväxtresa – kontakta någon av våra affärsrådgivare eller läs mer här.

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.