Sofie Lundström – surfare på växtkraft och finansiering

Peak Incubator har en ny medarbetare i Sofie Lundström. Vi kopplar upp oss över Teams för en intervju när Sofie semestersurfar i Portugal.

Berätta var din resa började?

– Jag pluggade finans på Handels i Stockholm fram till 2009 och jobbade samtidigt på Lehmans Brothers i London. Planen var att efter Handels jobba heltid där. Banken kraschade stort 2008 innan min anställning kunde påbörjas. 

Det blev istället Handelsbankens Investment bank Capital Markets som blev första fasta jobbet efter studierna. Inom Corporate FInance jobbade Sofie i 4 år som rådgivare vid företagsförvärv, nyemissioner och publika utköp. Även en period på Handelsbanken i Solna byggde erfarenheter från att stå i kassan till att vara behjälplig vid större belåningar och sitta med privatrådgivarna. 

Efter fem år i finansbranschen gick tankarna till att starta eget. Under sin tid på Handelsbanken var det tydligt att mindre bolag ofta har svårt att få uppmärksamhet i de större bankerna. Tillsammans med Lyndon Dodd och Andreas Thorstensson grundade hon Toborrow – en crowdlending-plattform som gör det enklare och snabbare för småföretag att hitta finansiering.

– Ofta är det en liten låsning hos företag som växer. Det kan vara kapital men också kunskap eller kontakter som behövs. Här kan man göra skillnad för att få andra att uppfylla sina drömmar. Vi kopplade ihop olika långivare, privata, företag och banker och byggde en plattform som idag är Sveriges största låneförmedlare i antal långivare.

Toborrow tog in 45 miljoner i kapital från affärsänglar och VC-bolag. Under fem år byggde Sofie tillsammans med sina medgrundare bolaget. Allt från att jobba med kundtjänst till att jobba med finansinspektionen och regeringen med ny lagstiftning.

– Som VD i Toborrow blev det en fantastiskt lärorik period.

Sofie Lundström äger idag en mindre del i bolaget. De största ägarna är idag Marginalen Bank och NFT Venture. Affären drivs vidare med nya långivare. 

Vad kommer du att arbeta med på Peak Inncubator?

– Jag har jobbat med många olika typer av finansiering och där finns min bakgrund men jag gillar bygga bolag och hjälpa andra att växa. Det var mycket av min drivkraft i Toborrow. 

Sofies fokus på PEAK Incubator kommer att vara att hjälpa entreprenörer främst på affärssidan. Jobba kundcentrerat med entreprenörerna och se över behovet på marknaden. Det handlar mycket om att utveckla försäljning för att driva upp verksamheten. 

¬Jag kommer också att uppmärksamma och coacha entreprenörer på att bygga ett hållbart företagande. Många entreprenörer har ett stort driv och ambitioner att växa. Det är viktigt att vara uppmärksam på sin egen hälsa för att också bygga hållbara företag och samhällen.

Stort tack Sofie – vi passar på och hälsar dig varmt välkommen och grattulerar samtidigt alla startups som får möjligheten att jobba med dig. 

Behöver du stöd att utveckla din idé och ditt företag? 

Välkommen att kontakta oss på Peak Region och Peak Incubator där vi stöttar entreprenörer och startups i Jämtland Härjedalen att utvecklas och växa. 

pelle.simonsson@peakinnovation.se

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.