Vad är egentligen en innovation?

Olle Lundberg är en innovatör. Han är också en entreprenör. Och företagare. Bilden av innovatörer och innovationer är för en del företagare lite svårgripbar och därför frågade vi Olle vad en innovation är för honom. 

– En Innovation är en lösning på ett problem som man löser på ett nytt sätt. I regel kommer innovationer från företagen som ser hur man kan göra en affär baserat på ett problem. Företagare genererar betydligt fler innovationer än andra och jag tror det handlar om att man har en kombinerad vilja i att vilja lösa ett problem och utveckla sitt företag, säger Olle Lundberg.

Olle startade sitt företag Realbridge 2015. Det var inte hans första företag, men det var hans första så kallade start-up, alltså ett företag vars affärsidé bygger på något helt nytt. För Olle har det handlad om digitalisering där han löser sina kunders problem av ickekontroll. Genom Realbridge system får kunderna koll på prylar, nycklar, personer, tjänster osv. Helt digitalt och med stora möjligheter till uppföljning och förbättring. 

– När jag tittar tillbaka på mina budgetmålsättningar så är de högre när jag startade än var vi är idag. Jag hade en lite väl optimistisk bild, av hur snabbt allt skulle gå. Men den optimismen är nog positiv också, det gör att man vågar, säger Olle. 

Efter fem år ligger Realbridge och balanserar på ett nollresultat. Lång tid kanske en etablerad företagare tänker, men Olle menar att det är lite skillnad på start-ups och etablerade företag när det kommer till innovationstänk. 

– Vi har en helt ny produkt i ett helt nytt företag och det tar tid. Vi ska både göra vårt företag känt och få kunder att vilja ha en helt ny produkt. Har man ett befintligt företag och vill skapa en ny typ av lösning på ett problem så kan innovationen mer integreras i företaget. Dels kan den ge lönsamhet tidigare, dels behöver den inte ta allt fokus från verksamheten, säger Olle.  

Skulle Olle ge ett tips från sin femåriga resa som innovatör så är det att ta det lite lugnare och våga fokusera. Att ha kapital är viktigt men det behöver inte alltid vara mycket kapital som avgör framgången. Snarare tvärtom. 

– Första året tog vi in sex miljoner i riskkapital. I år tog vi in fyra miljoner. Min bedömning är att vi gör mer nytta för årets fyra än första årets sex. Fokusera på ett bra team, på att ge dig själv tid att landa dina idéer och lägg krut på att knyta kontakter, sälja och göra affärer, säger Olle. 

Organisationer som Peak Region, Samling Näringsliv och Inkubatorn är en jätteviktig tillgång i en innovationsprocess menar Olle. Där ställs de viktiga frågorna som gör att man som entreprenör kommer vidare. Och där lotsas man rätt i finansieringsdjungeln. 

– Ta in lagom mycket kapital, använd det på ett effektivt sätt och ta sedan in mer. Det är min erfarenhet från mina fem år som innovationsdriven företagare. 

Text och foto: Marlene Ström

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.