Våga tänk stort men spring inte för fort

Vi möter Ulrika Viklund på House Be i Åre – ett coworking kontor som hon grundat tillsammans med Andreas Eriksson och Fredrik Viklund i samarbete med Diös. 

Med en bakgrund som ansvarig för internationell tillväxt på Spotify, medgrundare till House Be och saminvesterare i E14 Invest, har fokus på entreprenörskap, att hitta nya marknader och få företag att växa, genomsyrat Ulrikas arbete. 

 – Min resa började i vågorna efter IT-kraschen i början på 2000-talet. Jag var en nyexaminerad IT- och systemutvecklare och det var ont om jobb på hemmaplan. Mitt intresse för internet och digitala möjligheter tog mig till Stockholm. Där fanns möjligheter med många entreprenörer som var beredda att satsa på något nytt efter kraschen, berättar Ulrika. 

 – Min första anställning landade i ett förstag med inriktning på sökmotorguider för främst poker- och casinoguider. Det var en stekhet marknad då. I starten var vi tio anställda och bolaget växte till 300 personer på sex år. Jag jobbade internationellt och etablerade nya kontor runt om i världen i städer som Manilla, Tallinn, Miami och Vancouver.   

Resan ut i världen med Spotify 

Nästa stora utmaning mötte Ulrika på Spotify. Där fick hon uppdraget att bli operativt ansvarig för internationaliseringen när bolaget stod i startgroparna för att närma sig den globala marknaden. 

– Under mina tre år lanserade vi Spotify på 55 marknader. Jag jobbade i Stockholm, USA och Kanada. Nu ser jag tillbaka på det som en fantastiskt rolig, intensiv och lärorik resa. 

När livet tar en ny vändning 

Sedan gick Ulrika vidare till ett uppdrag som VD för filmtjänsten Film to Home/Plejmo. Det gav nya erfarenheter som handlade om att leda ett företag genom tuffa utmaningar. Det blev både konkurser och försäljningar på mycket konkurrensutsatta marknader.  

– Någonstans här vände livet. Stockholm lockade inte som tidigare och varje helg drog vi iväg från stan för att köra skoter och åka snowboard. Kanske sökte vi något annat, en annan plats att bo och verka från, berättar Ulrika. 

Efter ett styrelsemöte i Åre landade tanken att etablera någonting i byn. Ulrikas egen erfarenhet av att jobba internationellt på kontorshotell väckte idén att starta igång en coworking-miljö i Åre.  

Idén utvecklades en kväll på Werséns i Åre  

– Klockan ett på natten kliver Diös ledningsgrupp in på Werséns. Jag drog min pitch där och då. Morgonen efter satt jag i möte med fastighetschefen och House Be föddes. 

Att själv bli en affärsängel inspirerade henne i uppstartsfasen av House Be. Målet för Ulrika var att hjälpa företag i Åre att växa. Här kunde Ulrika ta hjälp av sina kontakter, investerare i Stockholm med hjärtat i Åre, för att starta E14 Invest.  

Viktigaste fokus för scaleups som vill nå ut globalt 

– Scaleups måste helhjärtat tänka skalbarhet och tillväxt, annars får man problem på resan. Man ska också ha bevisat för sina ”fans” på hemmaplan att affärsidén fungerar och ha gjort sin analys av nästa marknad.  

– Att växa på andra marknader handlar mycket om att hitta den snabbaste och minst kostsamma vägen. En metod som vi använde på Spotify var att kategorisera olika marknader för att kunna återanvända det vi gjorde. Vi definierade kluster av marknader med liknande förutsättningar där vi redan visste att erbjudandet funkade. 

Det är kunskap Ulrika kommer att kunna bidra med till bolagen i PEAK Accelerator, som mentor till bolagen.  

Framtidsbranscher för tillväxtbolag 

Vilka branscher är hon då mest intresserad av framåt? Inom vilka områden finns de framtida tillväxtbolagen?  

 – Hälsa och sjukvård är en bransch som kommer att accelerera rejält, inte minst efter pandemin. Tillgängligheten har ökat dramatiskt genom bland annat online läkare och apoteken. Utmaningen ligger i att sänka våra kostnader inom sjukvården och samtidigt höja kvalitén.  

– Hållbar energi och el är också högintressant, nya fordon, nya lösningar på att skeppa el från högproducerande områden. Hur skickar vi solenergi från ekvatorn till norra Sverige – snabbare, billigare och mer hållbart. Att vi försöker producera solenergi i Norrland är inte hållbart, vi ska istället hålla oss till vår grej – att förflytta vind och vatten. 

Ulrika har ett avslutande råd till bolagen i PEAK Accelerator i Åre.  

 – Våga tänk stort, men spring inte för fort i rädslan att vara sist på bollen. Snabbt ja, men strukturerat och genomtänkt. Det är kapitaltungt som sjutton att växa.  

 

 

Text: Team PEAK Accelerator

Bild från Tännforsen Åre: Gösta Fries

 

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.