Verktyg för innovationsupphandling
– Det här handlar mycket om att synliggöra de olika behov som finns inom hälso- och sjukvård. Verifiera de behoven och sedan lösa behoven. Ett sätt att lösa behoven är genom innovationsupphandling, vilket ur PiPPis perspektiv är det stora syftet, fortsätter Carolina.
På plattformen kan olika hälso- och sjukvårdsaktörer dela sina behov. Det kan vara allt från en undersköterska, sjuksköterska, läkare till avdelning, patient eller patientorganisation som delar sina utmaningar och problem som de står inför i själva vårdresan.
– Utifrån det kan man verifiera med andra, är det ett behov som ni också upplever? Om det är fler som upplever behovet, kan man titta på om någon har löst problemet tidigare och i så fall hur, och är det en lösning vi kan applicera? Eller finns det andra produkter eller tjänster på marknaden som också skulle kunna lösa det här behovet, som har använts till något annat?
En bra behovsanalys är halva lösningen
Den här processen gör att alla aktörer får insyn i de verkliga behoven och kan öka förståelsen för vad sjukvården eller patienterna faktiskt efterfrågar. Generellt har det visat sig att när det görs någon form av upphandling och det kommer ut produkter på marknaden, så motsvarar de ungefär 80 procent av vad brukaren faktiskt vill ha.
– De sista 20 procenten saknas ofta, eller är inte optimal för ändamålet och det gör att man inte använder produkten fullt ut. Den kan exempelvis ha onödig funktionalitet, som man inte vill ha, det blir en miss-match här, förklarar Carolina.
Men hur känns det då att få utnämningen som bästa innovationsprojekt, vad har den betytt?
– Det känns ju faktiskt väldigt bra i hjärtat också när man får vara med i den här typen av kontext. Och hjälpa till att bidra i de här processerna, göra något gott för världen. Vi har ju lärt oss otroligt mycket. Man blir utmanad i sitt företagande och får andra perspektiv, säger Carolina.
– Jag uppfattar att EU-kommissionen ser att det är otroligt mycket kunskap som har packats ihop i en plattform, som når precis rätt målgrupp för att kunna driva processen. Det här är gjort med en mjukvarulösning som är färdig, som fungerar och som snabbt kan spridas till flera organisationer inom Europa, konstaterar Jakob.
Nu när projektet är avslutat fortsätter samarbetet som ett löpande avtal där Jakob och Carolina med sitt team fortsätter att leverera och underhålla utvecklingen av PiPPi-plattformen kontinuerligt.
– Nu vill vi såklart sprida lösningen till fler sjukhus och regioner. Med de utmaningar som vårt samhälle står inför när det gäller framtidens hälsa och sjukvård behöver vi såklart hjälpas åt för att hitta nya lösningar.