De ville fortsätta att göra sin forskning tillgänglig för omvärlden och startade bolaget eContinence. Eva Samuelsson och Ina Asklund har tillsammans med sina läkar- och forskarkollegor Emma Nyström och Malin Sjöström utvecklat och utvärderat appen Tät® inom forskningsprojektet Tät.nu vid Umeå universitet för urinläckage hos kvinnor. Appen som varit gratis har använts i över 100 länder och får nu en framtid genom den nylanserade, kommersiella premiumvarianten.
Eva Samuelsson som är läkare, professor, forskningsledare – och nu även företagets vd – berättar att det fanns flera anledningar till att de tog steget att bolagisera appen. De visste redan att det var en bra produkt, som använts i flera år och utvärderats under projektperioden. När den först kom ut på AppStore 2015 var den en av de första i sitt slag. Den har hittills använts av över 250 000 kvinnor och är högt rankad bland de medicinska apparna på Apple.
– För oss har det varit en lång process där vi hela tiden haft i åtanke vad vi ska göra med appen när forskningsmedlen tagit slut. Dels vill vi att alla kvinnor ska få fortsatt tillgång till en både hållbar och effektiv behandling av urinläckage. Dels kom nya regler för CE-märkning i maj 2021 där medicintekniska produkter måste vara registrerade av ett företag.
Vi är fortfarande noviser inom företagande, men har lärt oss hela tiden. Med bland annat Uminova Innovation som är Umeås inkubator har vi fått bra hjälp kring juridik, avtal, finansiering, teambyggande och varumärkesfrågor. Vi har också med hjälp av konsulter byggt upp vårt kvalitetsledningssystem och arbetat med regulatoriska frågor.
Med målet att göra nytta i verkligheten
En viktig framgångsfaktor har varit just målet att implementera forskningsresultat, arbeta lösningsinriktat med input från patienter och allmänhet för att kunna skapa den bästa nyttan för många. Ina Asklund som är distriktsläkare och forskare framhåller vikten av att tänka långsiktigt.
– Vi har medvetet tänkt på hur det ska användas i framtiden, i verkligheten. När forskningsprojektet startades 2008 saknades digitala, tillgängliga behandlingsprogram. Det som togs fram var unikt, den första appen för urininkontinens som var utvärderad i forskning.Att appen varit så effektiv och uppskattad har varit ytterligare en drivkraft för oss att få den att leva vidare.
Nu har vi vidareutvecklat den med fler funktioner, exempelvis träningsstatistik och påminnelser, och nytt innehåll kring behandlingsprogram och livsstilsråd. Det ligger otroligt mycket arbete och tid bakom den nya versionen som lanserades i september. Delar av innehållet är fortfarande gratis att ladda ner för att testa, medan premiumvarianten kommer att kosta.