Eva Samuelsson, Ina Asklund, Malin Sjöström och Emma Nyström, fyra läkare och grundare av företaget eContinence med appen Tät®.

Fyra läkare från Jämtland bakom topprankad behandlingsapp mot inkontinens

De ville fortsätta att göra sin forskning tillgänglig för omvärlden och startade bolaget eContinence. Eva Samuelsson och Ina Asklund har tillsammans med sina läkar- och forskarkollegor Emma Nyström och Malin Sjöström utvecklat och utvärderat appen Tät® inom forskningsprojektet Tät.nu vid Umeå universitet för urinläckage hos kvinnor. Appen som varit gratis har använts i över 100 länder och får nu en framtid genom den nylanserade, kommersiella premiumvarianten.

Eva Samuelsson som är läkare, professor, forskningsledare – och nu även företagets vd – berättar att det fanns flera anledningar till att de tog steget att bolagisera appen. De visste redan att det var en bra produkt, som använts i flera år och utvärderats under projektperioden. När den först kom ut på AppStore 2015 var den en av de första i sitt slag. Den har hittills använts av över 250 000 kvinnor och är högt rankad bland de medicinska apparna på Apple.

– För oss har det varit en lång process där vi hela tiden haft i åtanke vad vi ska göra med appen när forskningsmedlen tagit slut. Dels vill vi att alla kvinnor ska få fortsatt tillgång till en både hållbar och effektiv behandling av urinläckage. Dels kom nya regler för CE-märkning i maj 2021 där medicintekniska produkter måste vara registrerade av ett företag.

Vi är fortfarande noviser inom företagande, men har lärt oss hela tiden. Med bland annat Uminova Innovation som är Umeås inkubator har vi fått bra hjälp kring juridik, avtal, finansiering, teambyggande och varumärkesfrågor. Vi har också med hjälp av konsulter byggt upp vårt kvalitetsledningssystem och arbetat med regulatoriska frågor.

Med målet att göra nytta i verkligheten

En viktig framgångsfaktor har varit just målet att implementera forskningsresultat, arbeta lösningsinriktat med input från patienter och allmänhet för att kunna skapa den bästa nyttan för många. Ina Asklund som är distriktsläkare och forskare framhåller vikten av att tänka långsiktigt.

– Vi har medvetet tänkt på hur det ska användas i framtiden, i verkligheten. När forskningsprojektet startades 2008 saknades digitala, tillgängliga behandlingsprogram. Det som togs fram var unikt, den första appen för urininkontinens som var utvärderad i forskning.Att appen varit så effektiv och uppskattad har varit ytterligare en drivkraft för oss att få den att leva vidare.

Nu har vi vidareutvecklat den med fler funktioner, exempelvis träningsstatistik och påminnelser, och nytt innehåll kring behandlingsprogram och livsstilsråd. Det ligger otroligt mycket arbete och tid bakom den nya versionen som lanserades i september. Delar av innehållet är fortfarande gratis att ladda ner för att testa, medan premiumvarianten kommer att kosta.

Teamet har varit avgörande både för forskningen och att starta bolaget.

Vad säger omvärlden om att ni startat en betalapp?

– Reaktionerna från såväl forskarvärlden som vården och användarna har hittills varit väldigt positiv. Vi fick förstås en del kommentarer i början om att det var synd att appen skulle kosta pengar, men vi har kunnat svara snabbt och förklara bakgrunden. Universitetet stöttar och ser gärna att produkter från forskning leder till något mer. 

Nordeas/Umeå universitets innovationspris för nyttiggörande av forskning och långvarigt arbete mot inkontinens som jag fick tidigare i år var ju väldigt uppmuntrande. Det har också kommit många förfrågningar från andra forskare i samma situation som vill veta hur vi gjort för att ta forskningen vidare till företagande, berättar Eva Samuelsson.

Appen Tät har hittills använts av över 250 000 kvinnor och är högt rankad bland de medicinska apparna på Apple.

Hur viktigt har teamet varit för att lyckas?

Ina Asklund menar att det varit avgörande både för forskningen och att starta bolaget. De kände varandra väl och visste att de tillsammans kunde nå bra resultat.

– Det har varit en stor fördel att vi fyra arbetat i projektet och fungerar tillsammans. Det gav oss mod att satsa och vi visste att vi hade en bra produkt. Det vi saknade var kompetens inom affärsutveckling. Därför tog vi in Fredrik Jonsson som delägare. Han är konsult och har erfarenhet från arbete i medicintekniskt företag, med bas i Umeå, och ansvarig för marknad och sälj i bolaget.

Eva Samuelsson konstaterar att forskning handlar mycket om att våga gå mot strömmen och hitta vägar framåt. Något som ger bra förutsättningar för det fortsatta arbetet att nå ut till fler användare, företag och organisationer på en global marknad.

– Vi är vana vid utmaningar, att kämpa och se lösningar.

Förutom arbetet i det gemensamma bolaget eContinence, och parallellt med sina ordinarie universitetsuppdrag och läkartjänster på hälsocentraler i Östersund och Krokom, fortsätter forskningsprojektet Tät.nu vid Umeå universitet, där framgångsteamet utvärderar ytterligare två appar – en för män som opererats för prostatacancer och en för en annan typ av inkontinens för kvinnor.

Text: Helena Bredberg

Foto: Marie Birkl

Innovation Champion 2022

Eva Samuelsson, Emma Nyström, Ina Asklund och Malin Sjöström tilldelas priset Innovation Champion 2022. 

Priset tilldelas de personer vars sätt att vara och agera bidrar till att skapa en positiv kraft för Jämtlands Län. De som med vinnar­mentalitet och modet att bryta ny mark skapar nya värden i samarbete med andra och bidrar till en hållbar och attraktionsskapande framtid.

Priset delas ut av Jämtkraft och PEAK Innovation.

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.