Företagets medfinansiering, kostnader och utbetalning av stöd
För varje projekt man ska söka stöd för bör man göra en budget för projektets aktiviteter indelad i olika kostnadsslag. Baserat på villkoren i utlysningen söker man sedan stöd till en viss stödnivå av den totala projektbudgeten (se ovan). Ofta behöver man visa att man har förmåga att kunna medfinansiera den del av budgeten som inte täcks av stödet genom sin årsredovisning eller bankutdrag.
Medfinansiering innebär att företaget självt står för en viss del av de godkända havda kostnaderna i det ansökta projektet, det vill säga bokförda kostnader. Det kan till exempel vara egna lönekostnader. Företagets egen medfinansiering kan komma från företagets befintliga kassa, lån eller nytt ägarkapital. För ett litet företags innovationsprojekt torde det vara Almis lån som är möjligt att få eftersom de flesta banker inte tar den risk som Almi gör. Kontakta därför gärna Almi och fråga om deras innovationslån får användas för att medfinansiera ett innovationsprojekt. Almi har flera olika lånetjänster.
För vissa stöd godkänns bara vissa typer av kostnader, till exempel externa tjänster. I sådana fall kan man inte medfinansiera projektet med en egen arbetsinsats (dvs lön) utan medfinansiering sker i form av likvida medel. I undantagsfall kan egen arbetad tid värderas enligt en schablon. Grundregeln är dock alltid att det handlar om faktiska havda kostnader.
I vissa utlysningar godkänns ett schablonpåslag för indirekta kostnader. Det är kostnader man har för företagets drift men som är svåra att göra projektspecifika i sin redovisning. Det är oftast ett generellt påslag på lönekostnader.
Det är viktigt att ta reda på från när man får ha kostnader i ett ansökt projekt. Oftast är det från beslutsdatum, men i vissa fall är det från och med att man har lämnat in sin ansökan. Företaget står en egen risk att en ansökan inte beviljas finansiering, och därmed kan inte kostnaderna få en bidragsfinansiering.
Tidpunkter för utbetalning av stöd framgår av beslutet som skickas ut när en ansökan är godkänd. I vissa fall betalas stöd ut i förskott och vissa stöd, från tex regionen, får man stödet i efterskott då kostnaderna är betalda. Om man kan få ett förskott så är det oftast en procentuell andel av det totala beviljade bidraget. Resterande del betalas när man har rapporterat sina havda kostnader.
Bidragsfinansierade projekt ska ha en bokföring som visar projektets kostnader. Man tar ut ett projektnummer i bokföringen för projektet och till detta nummer bokas alla kostnader i projektet. Lönekostnader ska åtföljas av en tidsrapportering (månatlig) så man kan verifiera att den lönekostnad som tas upp i projektet är använd för projektets delaktiviteter. Fakturor ska innehålla en referens till projektet och bör ha en specifikation så att tjänsten eller inköpet inte kan ifrågasättas att den inte är en projektspecifik kostnad.
Do’s and Don’ts vid ansökningar – vad att tänka på eller saker att undvika vid ansökningar. Regionen har ju sina boxar att checka av vid vissa stöd som kan vara bra att ha i åtanke när man skriver (skapa arbetstillfällen, hållbara över tid, innovationshöjd etc), Vinnova har ju en del andra parametrar när de bedömer. Budget – hur ska man tänka där. Eller bara några saker som kan vara bra att veta när man väl har fått ett stöd, vad krävs.